Een gezonde aquarium begint bij een stabiele stikstofkringloop. Dit proces zorgt ervoor dat de afvalstoffen zoals ammoniak en nitriet worden omgezet naar een minder schadelijke nitraat. Zonder een goed werkende stikstofkringloop kunnen je vissen ziek worden en kan het waterkwaliteit verminderen. In deze blog leggen we je uit hoe de stikstofkringloop werkt en waarom het zo belangrijk is.
Wat is stikstofkringloop en waarom is het belangrijk?
De stikstofkringloop is in je aquarium een biologisch proces, waarbij de schadelijke stoffen, zoals: ammoniak, nitriet en nitraat worden omgezet door nuttige bacteriën. Zonder dit proces zou het aquariumwater snel vergiftigd worden voor je vissen en andere aquariumbewoners. Het proces helpt het aquarium helder te houden en zorgt voor een gezonde leefomgeving voor je planten en aquariumplanten. Het stikstofkringloop proces heeft 3 belangrijkste fasen:
Fase 1: Afval en ammoniakproductie: Visafval, voedselresten en rottende plantenresten breken af en vormen ammoniak. Dit is zeer giftig voor je vis.
Fase 2: Omzetting naar nitriet: Nitriet wordt gevormd vanuit ammoniak met behulp van de Nitrosomonas bacterie.
Fase 3: Omzetting naar nitraat: Nitraat wordt gevormd uit nitriet met behulp van de Nitrobacter bacterie.
Het is belangrijk om te weten dat in een gezonde aquarium de ammoniakwaarde en de nitrietwaarde altijd 0 mg/L moet zijn, terwijl de nitraatwaarden onder de 20mg/L moet blijven.
Hoe zorg ik voor een gezonde stikstofkringloop?
Voor een goed werkende stikstofkringloop word er een juiste balans verwacht tussen de bacteriën, filtering en waterkwaliteit. Wij leggen het in 4 stappen uit hoe je dit het beste kunt doen:
Stap 1: Laat een nieuw aquarium goed indraaien
Voor dat je plezier kunt hebben van je aquarium moet je eerst zorgen dat de nuttige bacteriën zich ontwikkelen. Deze bacteriën zijn nodig om ammoniak en nitriet af te breken. Dit proces kan 4-6 weken duren in deze periode mag je ook geen vissen toevoegen. Hierbij is het van belang om de nitriet waarde en de ammoniak waarde 0 zijn. Dit kan je met behulp doen met het de quickstart.
Stap 2: Zorg voor een goede filter met biologisch filtermateriaal. Een goed en krachtige biologisch filtersysteem is erg belangrijk om de stikstofkringloop stabiel te houden.
Stap 3: Controleer regelmatig de waterwaarden
Gebruik de testkits om regelmatig de waterwaarden, zoals: ammoniak, nitriet en nitraat te controleren. Het is belangrijk om deze regelmatig te controleren, omdat je dan gelijk kan handelen als je ziet dat één van de waarden stijgt.
Stap 4: Regelmatig waterverversing en nieuwe planten toevoegen
Om ophoping van nitraat te voorkomen, adviseren wij om wekelijks 25% van het water te verversen. Ook is het belangrijk om in je aquarium , aquariumplanten te plaatsen zoals waterpest of hoornblad. Deze planten nemen nitriet op en zo blijf het waterkwaliteit ook goed.
Een probleem hoe kan ik dat oplossen?
Ook al onderhoud je je aquarium goed, een probleem kan altijd ontstaan. Maar wat zijn de oplossingen als de waterwaarden te hoog is in het stikstofkringloop? Wij laten het zien wat je dan kunt doen.
Het effect van de stikstofkringloop op je vissen en aquariumplanten
Het stikstofkringloop heeft niet alleen invloed op het waterkwaliteit in je aquarium. De stikstofkringloop heeft ook invloed op het gedrag en de gezondheid van je vissen en de aquariumplanten. Maar wat is de invloed? Wij zetten het op een rijtje voor je.
Invloed op je vissen- Bij een te hoog ammoniak waarde of nitriet waarde kunnen je vissen last krijgen van het volgende. Je vissen krijgen een snelle ademhaling, roodachtige kieuwen en stress.
- Als je vissen langdurig worden blootgesteld aan nitraat kan dit groeiproblemen en verminderde weerstand veroorzaken.
- Bij een hoge ammoniakwaarde kan leiden tot vissterfte.
Invloed op je aquariumplanten
- Bij een hoge nitraatwaarde kan het algengroei veroorzaken, waardoor de planten kunnen verstikken.
- Als de stikstofkringloop stabiel is zorgt het ervoor dat de aquariumplanten het nitraat kan opnemen als voedingsstof.
- Aquariumplanten zoals: waterpest, hoornblad en vallisneria zijn perfecte natuurlijke planten voor de nitraatfilters.
Ongewenste algengroei tegen gaan? Dan adviseren wij vloeibare plantenvoeding zoals Colombo Flora Grow. Deze plantenvoeding ondersteunt zonder de ongewenste algengroei.
Een goed werkende stikstofkringloop in je aquarium is de basis van een gezonde aquarium. Door regelmatig je aquariumwater te testen door middel van testkits en ook voldoende water te verversen, voorkom je ammoniakvergiftiging en de algenoverlast.
Aquarium Products helpt je graag verder
Na het lezen van deze blog over de stikstofkringloop toch nog meer informatie willen hebben om de perfecte balans te krijgen? Neem dan contact op met onze experts en zij helpen jou verder.
Meest gestelde vragen:
1. Hoe lang duurt het voordat de stikstofkringloop stabiel is in mijn aquarium?Een gemiddeld proces van de stikstofkringloop duurt tussen de 4-6 weken.
2. Kan ik het stikstofproces versnellen?Ja, je kan het stikstofproces versneller door de bacteriestarter te gebruik.
3. Hoe vaak moet ik mijn aquariumwater kwaliteit testen?In een nieuw aquarium raden wij aan om het waterkwaliteit dagelijks of om de dag te testen. Bij een stabiele aquarium is het wekelijks perfect.